331. Dönem Kısa Dönem ve Yedek Subay Adayı olmaya çalışırken askerlik ile ilgili kulaktan dolma bilgiler ve korkutmalar sonucu çoğu işi yaparken tedirginlik içindeydim diğer adaylar gibi. Bu yazımda 333. Kısa Dönem Er ve Yedek Subay Adayı olanlar ve daha sonraki dönemler için işe yarayabileceğini düşündüğüm deneyimlerimi paylaşıcağım. Daha önce bir askerlik şubesine gidip önümüzdeki celp dönemi için asker olmak istiyorum diye başvurup muayene olduysanız. Size "Yedek Subay Aday Adayıdır, Askere gidebilir hiç bir sakıncası bulunmamaktadır. " yazan bir kağıt verdiyseler Celp döneminizden bir ay önce (Aralık celbinde gidecekler Kasım 1-30 ,Nisan için Mart 1-31 arasındaki iş günlerinde) gideceğiniz Dönemin 1.2.3. günlerinden istediğiniz birinde test ve mülakat merkezine gitmek için size evraklarınız içinde olan kapalı bir sarı zarf verecekler. Bunun için gittiğiniz askerlik şubesine Diploma Aslı, Arkalı-Önlü 3 Diploma fotokopisi, Nüfus Cüzdanı ve 2 fotokopisi(Bunların dışında ceza durumunuz varsa Sabıka Kağıdı, Yabancı Dil Sınavına girdiyseniz aldığınız puan ve sonuç ile ilgili bilgiler,Yüksek lisans yaptıysanız bunlarla ilgili evraklar.) Sistem kitlenmediği sürece işlemler aslında çok uzun sürmüyor, yoğunluğa göre değişiyor. Sıranız geldiğinde, size en sonunda verecekleri sarı zarfı,optik form,belgeleri aldığınıza dair belgeler imzalıyorsunuz sonra bu belgeleri komutana imzalattırıyorsunuz. Belgeleri verip yol paranızıda aldıktan sonra artık sınav gününü bekliyorsunuz. Sınavınız Gideceğiniz Celp dönemine denk gelen ayın 1. 2. 3. günüdür.

2 Ekim 2009 günü projeye başladığımızda henüz ekibimi bile tanımıyordum tam olarak. Böyle sıkı çalışma içerisinde bu çalışma ortamının öğretici ve bir o kadar da zevkli olacağını nereden bilebilirdim ki. Tam 1 ay sonra, 2 Kasım 2009 günü rahatsızlığımdan dolayı neredeyse 1 haftadır ekipten kopuk bir şekilde grip virüsleriyle uğraşıyorum. Bu arada bölümdekilere SVN ve Yama ile ilgili konularını anlatarak katkıda bulunacağım bir bilgilendirme ve eğitim semineri verecektik.Ama anlatılacaklarımı rahatsız olduğum için Metin anlatmıştı.(Ona çok teşekkür ediyorum.)

1 ay sonunda tam boot etme işlemleri sırasında rahatsız olunca gözüm arkada kaldı.Temel sistemi görüpte gitmek istiyordum memleketime, Pardus 2009 64 bit paketlerini derlememiz için bir 64 bit Temel Linux Sistemi olması gerekmekteydi. Bu temel sistemi iki şekilde elde edebiliriz.· Birincisi Boot edilebilir bir sistem yapmak; Bunun için 64 bit bir çekirdek derleyip başlangıç ile ilgili paketleri kurararak kuluçka sistemden ayrı bir şekilde çalışmaya başlayan boot edildiğinde açılan bir sistem oluşturmak. İkincisi ise; Chroot yapılabilir bir sistemi sağlamak. Pardus 64 bit paketlerini derlemeniz için oluşturduğunuz temel sistem boot ettiğiniz bir dağıtım üzerinden ( pardus,debian...) chroot komutunu vererek kök dizinini temel kök dizini yaparak kendi kütüphanelerinizi ve ikili dosyalarınızı kullanarak paketleri 64 bit derlemeyi sağlamaktır.· Ama bizim Chroot yapabilmemiz sistemin mimarileri aynı olmalıdır.Yani temel sistem 64 bit için oluşturulurken kuluçka dağıtımında 64 bit bir sistem olması gerekmekteydi. Bu yüzden Boot seçeneğini seçmiştik ilk olarak. Boot işlemleri aslında başarılı ilerleyecekti ama biz temel çekirdek modülleriyle yetinmedik şuan pardusun kullandığı yapılandırma dosyasını 64 bit için uyarlamya çalışarak çekirdeği derledik ama initramfs ile ilgili unuttuğumuz birşeyler vardı 64 bit e geçerken. Bu sorunları elbette aşacaktık ama calismasi gereken bir rootfs tarihi var. 7 Kasım Cumartesi akşamı henüz hastalıktan çıkamamışken Necdet Hocamın bana "Serhat Chroot" yaptık haberini vermesi beni sevindirmişti.· Ben gitmeden chroot yapılan bir sistemi gördüm diyebilirim. Gözüm arkada kalmadı :)

Askerliğimin yaklaşmasından dolayı artık memleketime döndüm. Bu yüzden onlarla aktif olarak şuan çalışamıyorum. Ama çalıştığım günleri düşününce gerek hocamın yardımlarını gerek arkadaşlarımın güleryüzlü ve paylaşımcı ruhunu unutmayacağım. Bu zevkli işte çalışırken bir çok şey öğrendim şuan uzaktayım diye onlarla çalışamıyor olabilirim ama yardımını aldığımızclfs kitabını Türkçeye çevirirken yaptığım eksiklikleri ve düzeltmeleri burada yapacağım. Umarım askere gitmeden düzeltmeleri düzgün bir şekilde yapmış olurum ve belgelendirmeye biraz katkım olur.

About

seruhatto