Pardus 64 için başladığımız tarihten itibaren ilk olarak Pardus 2008 ile başladığımız çalışmalara Pardus ekibiyle ile yazışmalar sonucu Pardus 2009 için 64 bit sistem oluşturmasına başladık. Pardus 2008 geçici sistemi yapılandırma için harcadığımız zamanın 1/3 zamanda geçici sistemi bitirdik ve temel sistem için giriş yapmaya başladık. Dün itibariyle artık bir sürüm takvimimiz var ve yapacaklarımız ve yollarımız daha da netleşiyor. Sürüm takvimini dün Necdet Hocamız açıkladı.Takvime göre; Akademik Bilişim öncesi bir alfa sürümümüz elimizde olacağını umut ediyorum.

  • 2 Ekim 2009- 64 Bit çalışmalarının başlangıcı
  • 23 Kasım 2009- Temel Sistem(RootFS)
  • 1 Şubat 2010- Alfa
  • 22 Şubat 2010- Beta
  • 8 Mart 2010- RC-1
  • 15 Mart 2010- RC-2
  • 1 Nisan 2010- Final Sürüm

Bu aralar sorunlarla, çekirdekle haşır neşir olmaktan dolayı zaman bulup karalama defterime öğrendiklerimi yazamadım.Haftaya çalışmalara uzaktan takip ederken karalama defterime ilgi göstericem.

Çalışmaya başlayalı 14 gün oldu. Zevkli bir çalışma ortamı içerisinde artık tam bir ekip olduğumuzu düşünüyorum. Çünkü çalışma esnasında sorunları ele alışımız, ilerleme adımlarını belirleme konusunda hatta çalışmaktan yorulduğumuz anlarda ara verirken bile çay yapma ve yanında atıştırma konusunda nasıl hareket edeceğimiz bile güzel bir düzende artık :)

Tüm günümüz derleme-araştırma-karar verme şeklinde gidip gelirken derinlere dalıp kaybolduğumuz bir gerçek. Bu çalışma sırasında insan kendini mühendis gibi hissediyor. yaklaşık 2 haftadır sistem üzerinde yaptıklarımıza bakacak olursak epey yol aldık gibi görünüyor ama çok daha iyi şekilde olacağı kesin.

İlk olarak konuk sistem olarak Pardus 2008 'i kullanarak çalışmaya başladık. İlk olarak önemli araç zincirlerini(Binutils-GCC...) kurarak 32 bitten 64 bite geçiş için ilk adımı attık. Çapraz Derleme Araçları dediğimiz bu araçlar Geçici Sistem İnşası için bize yardım edecek geçiş evresi olacak.O yuzden en zorlu kısım şimdilik burası oldu.( GCC 4.3.2 bağımlılığı olan GMP ve MPFR paketlerini çapraz derleme aracı olarak zorunlu bağımlılık içerisinde derlenmezse Geçici Sistemde GCC derlemesinde çakılabiliyoruz.) Pardus 2008 in derlenecek bütün paketlerinin ne eski ne yeni olmaması için bir düzen içinde olması için sistemde kurulan bütün paketler Pardus 2008 deposunda kullanılan en son sürümleriyle aynı tuttuk.

Şimdiki durumumuz boot edilebilir bir sistem oluşturarak sistemi 64 bit paketleri derlemek için hazır hale getirmek. Bu adım bittikten sonra neler yaptığımızı ve neler yapacağımızı ayrıntılı bir şekilde göstereceğiz. Zaten belgelendirme bittiği zaman daha ayrıntılı bir şekilde sorulara cevap bulabileceğiz.

İlk zamanlar Çapraz Derleme karmaşıklığını çözmeye çalıştığımız zaman oluşan gösterimler (Mete Bilgin' in çizimiyle)

Mezun olmamıza üç kala Necdet Hocanın yanına uğradığımızda bize "Pardus 64"ten bahsettiğinde şaşırmıştık.Hiç bir şey bilmeden böyle bir şeye başlamak...

Mezun olduktan sonra aklımda ilk yapılacak; Vatan görevini tamamlamaktı. O sıra bu haberi duyunca askere kadar bu iş tam benlik diye düşünmüştüm. Hemen çalışmalara başladım. Gündüz çalıştığım için ancak akşam 64 olabiliyordum :). İlk iş 64 programlama ile ilgili biraz bilgi edinmekti. Daha sonra Sıfırdan Linux Yapımı (Linux From Scratch) için çapraz derleme CLFS ile ilgili kaynağı belli bir kısma kadar Türkçesine çevirirken projenin Ekim ayında başlayacağını öğrenince birazcık üzüldüm. Çünkü Aralıkta birliğime teslim olacaktım.

Nihayet çalışmalara geçen cuma başladık. Çok kısa süre ekibe yardım edebileceğim için aceleyle bitirmek için alevleniyorum neredeyse.İlk gün biraz konuşup tartışıp anladıklarımızı tarttıktan sonra baktık ki hemen ekip ile kaynaştık. İyi bir ekip olmaya ilk adım atıldı gibi geldi bana . Projenin ilk ayağında Necdet Yücel danışmanlığında Mete Bilgin,Metin Akdere,Meltem Parmaksız ve ben Sıfırdan bağımsız temel bir 64 bit Linux yaparak Pardus paketleri için derleme ortamı oluşturacağız.

Pardus 64 için çalışmalara başlama tarihi 2 Ekim 2009 olarak karalama defterime karalamış oluyorum. Haydi hayırlısı tüm ekibe kolay gelsin.

About

seruhatto