Çalışmaya başlayalı 14 gün oldu. Zevkli bir çalışma ortamı içerisinde artık tam bir ekip olduğumuzu düşünüyorum. Çünkü çalışma esnasında sorunları ele alışımız, ilerleme adımlarını belirleme konusunda hatta çalışmaktan yorulduğumuz anlarda ara verirken bile çay yapma ve yanında atıştırma konusunda nasıl hareket edeceğimiz bile güzel bir düzende artık :)

Tüm günümüz derleme-araştırma-karar verme şeklinde gidip gelirken derinlere dalıp kaybolduğumuz bir gerçek. Bu çalışma sırasında insan kendini mühendis gibi hissediyor. yaklaşık 2 haftadır sistem üzerinde yaptıklarımıza bakacak olursak epey yol aldık gibi görünüyor ama çok daha iyi şekilde olacağı kesin.

İlk olarak konuk sistem olarak Pardus 2008 'i kullanarak çalışmaya başladık. İlk olarak önemli araç zincirlerini(Binutils-GCC...) kurarak 32 bitten 64 bite geçiş için ilk adımı attık. Çapraz Derleme Araçları dediğimiz bu araçlar Geçici Sistem İnşası için bize yardım edecek geçiş evresi olacak.O yuzden en zorlu kısım şimdilik burası oldu.( GCC 4.3.2 bağımlılığı olan GMP ve MPFR paketlerini çapraz derleme aracı olarak zorunlu bağımlılık içerisinde derlenmezse Geçici Sistemde GCC derlemesinde çakılabiliyoruz.) Pardus 2008 in derlenecek bütün paketlerinin ne eski ne yeni olmaması için bir düzen içinde olması için sistemde kurulan bütün paketler Pardus 2008 deposunda kullanılan en son sürümleriyle aynı tuttuk.

Şimdiki durumumuz boot edilebilir bir sistem oluşturarak sistemi 64 bit paketleri derlemek için hazır hale getirmek. Bu adım bittikten sonra neler yaptığımızı ve neler yapacağımızı ayrıntılı bir şekilde göstereceğiz. Zaten belgelendirme bittiği zaman daha ayrıntılı bir şekilde sorulara cevap bulabileceğiz.

İlk zamanlar Çapraz Derleme karmaşıklığını çözmeye çalıştığımız zaman oluşan gösterimler (Mete Bilgin' in çizimiyle)

0 yorum :

About

seruhatto