Sonunda asker oldum artık Kısa bir dönem yokum bu ayrılık süresince bu ayrılığa bir tek alışamayan ben değilim haliyle beni sevenler benimle devamlı vakit geçirenler canlarım,ailem... için alıştırdığım bazı şeyleri özlemle bekliyor olacaklar. Ben de onlar için bir süpriz yapmak istedim giderken.Bu süpriz biraz farklı ve acayip olacak belki onlar için anlaşılmaz olacak ama Python ve Cron kullanarak oluşturduğum minik uygulama sonucunda bazı özel günlerde ve istediğim zamanlarda cep telefonlarına mesaj gelecek.Bu kaydı aslında onlar için yazıyorum.Be askerdeyken onlara gelecek ilk mesajı aldıklarında şaşırdıklarında buradan onların anlamasını sağlayacağım.

13.Aralık 2009 günü bu kayıtla beraber bu minik sistemi otomatik olarak başlatacağım.kisadonem.py diye adlandırdığım bu uygulamadan kısaca bahsedeyim.

Python ile yaptığım bu uygulama "mechanize" modülünü kullanıyor.Bu modül ile web sitesine arka planda bağlanarak istediğim işlemleri yapıp istenilen numaraya kısa mesaj göndermeme yardımcı oluyor. Bundan sonrası zaten dosya okuma işlemi.Dosyaya belirli bir düzende yazdığım numara,tarih,mesaj ve lazım olacak birkaç bayrak koyarak dosyadan okuma işlemi yaptım.İnternet' in o an olmama durumu,sitenin sorunlu olması,dosyanın okunamaz olması gibi aksaklık çıkarabilecek durumlara "try,except" komutlarımı koyarak sürekli çalışabilir yapmaya çalıştım. O günün tarihinde bir mesaj bulursam önce mesaj içeriklerinde "gece,günaydın,akşam..." gibi kelimeler varsa bunları ayırarak belirli zamanlarda atmasını belirttim.Bu şekilde "iyi geceler" mesajını sabah 9 da atmayacaktı. Aslında düzenlediğim iki python dosyası vardı birisi threadler ile yaptıgımdan bir kere çalıştıktan sonra belirli bir saatte dosyayı okuyarak tekrarlama yoluyla çalışıyordu ama bir şekilde çalışma kırılırsa tekrar çalışması için bir şeylere ihtiyaç duyacaktı. Tam bu sırada CRON u fark ettim. o yüzden istediğim saatleri /etc/crontab içine yazarak çok kolay bir şekilde dosyamın çalışmasını cron' a bıraktım. Crontab her dakika başında kuyrukta çalışmayı bekleyen bir uygulama olup olmadığını kontrol ettiği için tam istediğim gibi çalışıyor.Maalesef ki şuan sadece aynı operatörden olan kişilere mesajım gitmektedir ve inşallaah onlar bu süprizimi beğenirler.

1 yorum :

Beetle dedi ki...

bn egitim fakultesi ogrencisi olarak anlattiginizdan pek bir sey anlamadim isleyis hakkinda ama super bir fikir, muhendis olmanin avantajlari iste:)

About

seruhatto