"05/05/1986 tarihinde Tavşanlı ilçesinde hava kaç dereceydi?"
"Microsoft ile Apple karşılaştır."
"22 gram Altın"
"Everest'in yüksekliği ile Golden Gate Köprüsünün uzunluğunu karşılaştır?"
"2 Bardak portakal suyu ..."
"2 atm basınç altında su ..."
"ankara ve istanbul'u karşılaştır."
"1.harfi 'i', 3. harfi 't' olan 8 harfli kelimeleri bul."
...gibi daha bir çok arama yapabileceğiniz bir yer var mı? Böyle sorduğumuz sorulara cevap veren bilgisayarlar hep bilim kurgu filmlerinde olmuştur. İşte o bilim kurgu filmlerine ilk adımı Harvard Üniversitesindeki Fizikçi Stephen Wolfram atmış bulunmakta.

WolframAlpha da nedir peki?

15 Mayıs 2009 da kullanıma açılmış olan bir arama motoru. Diyebilirsiniz ki Google üstüne bir arama motoru yapanda kim. Onun üzerine yapılmış bir arama motoru değil kendisi. WolframAlpha Bilişimsel bilgi arama motoru. Nedemek yani bu? Şu demek oluyor ki aramaları rastgele siteler üzerinden değil belirlenmiş kaynaklar üzerinden yapıyor ve bir ansiklopetik cevap karşımıza dönüyor.Elbette Wikipedia GoogleMap gibi bağlantıları sonuçlarında kullanıyor.

Google çöpe mi gidiyor?

Tabi ki de hayır. Her nekadar internet üzerinde "Google'a ezeli rakip","Google Bu teknoloji karşısında Comodore64 gibi kalacak"... gibi şeyler söylensede Google'ın bizde ayrı bir yeri olduğu gibi Stephen Wolfram' da Google ile WolframAlpha'nın farklı kulvarlarda olduğunu beliritiyor. Mesela Ankara ile ilgili hem nüfusunu hava durumunu aratıp hemde sosyal içeriği aratacaksanız bir onda bir bunda mı aratacaz. Buna da cevap hayıır olacak . Yine zeki birileri bunu düşünmüş ve firefox için bu eklentiyi yapmış. Firefox için Google Wolfram|Alpha Eklentisi

Aramalar Nasıl?

Bir kaç arama örneği verelim ve sonuçlarına bakalım(bakmak istediklerinizin üstüne tıklayabilirsiniz.)

Kaynaklar:
  • www.wolframalpha.com
  • http://tr.wikipedia.org/wiki/Wolfram_Alpha
  • http://www.wolframalpha.com/screencast/introducingwolframalpha.html

0 yorum :

About

seruhatto